Author Topic: Problem with Hotpoint RVM1435BJ01 Microwave  (Read 1415 times)

Offline soup006

  • VIP Member
  • Member Since: Jan 2012
  • Posts: 2
Problem with Hotpoint RVM1435BJ01 Microwave
« on: January 31, 2012, 02:05:34 PM »
When the microwave is running, the screen flickers and displays other characters.  It has also shut off twice while doing this although it usually keeps working.  Is it just the keypad or something else?
Thanks

Model RVM1435BJ01






Offline tgoods

  • Technician
    Moderator
  • Member Since: Jul 2010
  • Posts: 1513
  • Country: us
    • Buy me a beer through paypal
Re: Problem with Hotpoint RVM1435BJ01 Microwave
« Reply #1 on: January 31, 2012, 06:36:00 PM »
The magnetron is leaking radio waves.  As a test, try running it with the control flipped forward.

Offline AJ

  • Technician
    Administrator
  • Member Since: Jun 2007
  • Posts: 9435
  • Country: us
    • ApplianceJunk.com - Appliance Repair
Re: Problem with Hotpoint RVM1435BJ01 Microwave
« Reply #2 on: January 31, 2012, 06:39:01 PM »
The magnetron is leaking radio waves.  As a test, try running it with the control flipped forward.

Interesting, can't say I have ever run into anything like that yet.
Have you seen that often?
Hope you find our site helpful.

Offline tgoods

  • Technician
    Moderator
  • Member Since: Jul 2010
  • Posts: 1513
  • Country: us
    • Buy me a beer through paypal
Re: Problem with Hotpoint RVM1435BJ01 Microwave
« Reply #3 on: January 31, 2012, 06:52:25 PM »
I've seen it 2 or 3 times.  I've only seen it on GE or Hotpoint microwaves.  Replacing the magnetron fixes it.

Offline ryan111

  • Technician
  • Member Since: Aug 2010
  • Posts: 196
    • Appliance-repair-it.com
Re: Problem with Hotpoint RVM1435BJ01 Microwave
« Reply #4 on: January 31, 2012, 07:39:49 PM »
The magnetron is leaking radio waves.  As a test, try running it with the control flipped forward.

I have never seen this either but I have read about it several times in different forums, which makes me wonder why I havenít seen this yet.

Soup006

If you decide to replace the magnetron this page should help  http://www.appliance-repair-it.com/GE-spacemaker-microwave.html
 
Yours may not be exactly like the one on that page but it should give you a good idea on how the magnetron is replaced.
http://www.appliance-repair-it.com/
Where everyone can repair it!

Offline AJ

  • Technician
    Administrator
  • Member Since: Jun 2007
  • Posts: 9435
  • Country: us
    • ApplianceJunk.com - Appliance Repair
Re: Problem with Hotpoint RVM1435BJ01 Microwave
« Reply #5 on: January 31, 2012, 07:56:35 PM »
I've seen it 2 or 3 times.  I've only seen it on GE or Hotpoint microwaves.  Replacing the magnetron fixes it.

Good to know, thanks.
Hope you find our site helpful.

Offline ApplianceGuru

  • Technician
  • Member Since: Mar 2012
  • Posts: 183
  • Country: us
Re: Problem with Hotpoint RVM1435BJ01 Microwave
« Reply #6 on: March 16, 2012, 04:21:43 AM »
I've seen this twice, and found the solution in another forum, years ago.

The first time, my boss replaced everything electronic except the magnetron!  We finally put in a new control panel, and the problem went away.

The second time, after I had read about the issue, I replaced the magnetron, and problem solved.
Appliance Heating & Air Tech

 

GE Profile Microwave Problem

Started by NormanB

Replies: 1
Views: 1700
Last post November 26, 2008, 12:59:53 PM
by JWWebster
Jenn-Air self cleaning oven problem

Started by ralphthedog

Replies: 6
Views: 11304
Last post December 13, 2007, 08:15:34 PM
by ralphthedog
Maytag Gemini Temp Sensor Problem

Started by csala

Replies: 3
Views: 5557
Last post December 17, 2007, 10:25:04 PM
by AJ
Amana Microwave Noisy and No Heat-

Started by mkbabi

Replies: 4
Views: 4160
Last post January 13, 2008, 09:34:14 AM
by Skeeter
Frigidare LEVM30FE Microwave E21 code

Started by Earl Dryer

Replies: 6
Views: 3475
Last post September 27, 2011, 04:48:24 PM
by rego
Jenn-Air Microwave Not Heating

Started by TechnicianBrian

Replies: 0
Views: 2871
Last post March 20, 2008, 07:50:14 PM
by TechnicianBrian