Author Topic: Trane XE80 Runs for 4 seconds and stops.  (Read 2394 times)

Offline R22helopilot

  • VIP Member
  • Member Since: Sep 2011
  • Posts: 1
Trane XE80 Runs for 4 seconds and stops.
« on: September 22, 2011, 08:37:37 PM »
I have a Trane XE80 that calls for heat. It starts and runs for about 4 seconds and stops. It does this 4-5 times and when it stops it show no call for heat.   I have replaced the over heat sensor, and controller and gas valve have been replaced in the last 2 years.

Please Help..........

Offline dracula1227

  • VIP Member
  • Member Since: Jan 2011
  • Posts: 2
Re: Trane XE80 Runs for 4 seconds and stops.
« Reply #1 on: September 22, 2011, 09:42:05 PM »
When you say over heat sensor I am assuming you mean the flame sensor if that was was replaced 2 years ago it may just be dirty you can use a Scotch bite pad to or steel wool to clean the rod I don't recommend sand paper or Emory cloth if you know how to take a microamp reading I would do this before you clean it and then after to compair if you get a lager number after you clean it and it stays running its a good bet your done if no change check the wire to the board or its possible a bad board but sounds like just a dirty flame rod hope this helps

Offline JWWebster

  • Technician
  • Member Since: Jan 2008
  • Posts: 8780
  • Country: us
  • SublimeMasterJW
    • Buy me a beer through paypal
    • JW's Sublime Appliance Advice
Re: Trane XE80 Runs for 4 seconds and stops.
« Reply #2 on: September 23, 2011, 09:45:07 AM »
May the hinges of our friendship
        never grow rusty.

About the icons: The beer is tip link, if a tech saves ya some money buy em a 6 pack. The small green square=personal message. The green dot is a link to my web page on appliance repair and other general BS I love to post. The letter sends me email.
I love fan letters! LOL

Offline romanowski72

  • Technician
  • Member Since: Dec 2011
  • Posts: 29
Re: Trane XE80 Runs for 4 seconds and stops.
« Reply #3 on: December 11, 2011, 11:25:16 AM »
I think dracula is correct you also might might be able to bypass the heat sensor but I have never tried it before cleaning the sensor has always fixed the problem.  Also it would be out of sequence on most furnaces but maybe check for draft inducer blockage or pressure switch.  If no draft is detected the furnace will also shutdown.

Offline JWWebster

  • Technician
  • Member Since: Jan 2008
  • Posts: 8780
  • Country: us
  • SublimeMasterJW
    • Buy me a beer through paypal
    • JW's Sublime Appliance Advice
Re: Trane XE80 Runs for 4 seconds and stops.
« Reply #4 on: December 11, 2011, 08:00:03 PM »
Glad to have ye on board Romanator
May the hinges of our friendship
        never grow rusty.

About the icons: The beer is tip link, if a tech saves ya some money buy em a 6 pack. The small green square=personal message. The green dot is a link to my web page on appliance repair and other general BS I love to post. The letter sends me email.
I love fan letters! LOL

 

Trane XE80 Intermittant lighting problem

Started by mike99

Replies: 3
Views: 1875
Last post January 29, 2012, 11:38:41 AM
by handsmcgee
Compressor Runs-Blower motor doesn't

Started by Blockhead

Replies: 7
Views: 4276
Last post July 31, 2009, 10:45:02 PM
by Blockhead
Trane HVAC Service call pricing XL1400

Started by maypo52

Replies: 5
Views: 3157
Last post August 18, 2009, 01:45:42 PM
by jumptrout51
trane HVAC No Heat xe1100

Started by Topfoxhole

Replies: 21
Views: 7758
Last post December 11, 2009, 05:34:47 PM
by Topfoxhole
Gas furnace runs one cycle, then won't start up again!!

Started by alexchaumont

Replies: 3
Views: 8792
Last post March 25, 2010, 08:05:25 AM
by RegUS_PatOff
AC Blower wiring Help Help Help Plz Trane XE60

Started by Gilmo

Replies: 2
Views: 3047
Last post May 31, 2010, 08:47:33 PM
by Icehouse