Author Topic: Kenmore 400 Washer - Inconsistent Spin - replaced clutch and coupler  (Read 2612 times)

Offline pointfoward33

  • VIP Member
  • Member Since: Nov 2011
  • Posts: 3
I apologize if this has been covered elsewhere, but I can't seem to find this exact set of circumstances.

I have a Kenmore 400 series top load direct drive washer. The machine only spins properly maybe one out of 10 cycles. The rest of the time you open it up to a sopping wet pile of clothes. I can occasionally get it going by spinning the tub by hand. The rest of the time I have to wring out the clothes. There are a few times where it will spin around slowly once or twice, then stop. No matter what, the motor it always running, but the tub doesn't always spin. There are no loud noises or anything that sounds out of the ordinary.

Everything else works- lid switch, agitator, drain, pump, timer. All the other cycles are functioning fine. I've already replaced the motor coupling and the clutch, and the spin cycle problem persists. I'm running out of ideas, but my next step would be to remove the inner tub and see if anything is causing friction and preventing the spin cycle from getting started.

If anybody has any ideas, they'd be much appreciated. Thanks!

Offline whirlpooltech

  • Technician
  • Member Since: Nov 2007
  • Posts: 1367
  • Country: us
  • 20 years of experience
Re: Kenmore 400 Washer - Inconsistent Spin - replaced clutch and coupler
« Reply #1 on: November 15, 2011, 10:06:48 AM »
Did you remove the cabinet to look at the clutch?
Did the clutch or the inside of the cabinet show any signs of oil?

Offline pointfoward33

  • VIP Member
  • Member Since: Nov 2011
  • Posts: 3
Re: Kenmore 400 Washer - Inconsistent Spin - replaced clutch and coupler
« Reply #2 on: November 15, 2011, 10:18:00 AM »
I haven't run the machine with the cabinet off since replacing the clutch yesterday. However, the first two cycles after putting in the new clutch, the machine worked like new. Then it started doing the same old thing. That was a nasty tease after all that work.

The old clutch (and coupler too) was actually in pretty good shape when I replaced it. The machine is only about three years old. I'm actually going to hang onto the old parts as spares. There were no signs of oil either.

I also forgot to mention that when the machine is empty and I engage the spin cycle, it spins most of the time. The not-spinning happens mostly when it's full of clothes. Thanks again!

Offline whirlpooltech

  • Technician
  • Member Since: Nov 2007
  • Posts: 1367
  • Country: us
  • 20 years of experience
Re: Kenmore 400 Washer - Inconsistent Spin - replaced clutch and coupler
« Reply #3 on: November 15, 2011, 10:21:16 AM »
Sounds odd..

I wonder what JW thinks on this one?

Offline JWWebster

  • Technician
  • Member Since: Jan 2008
  • Posts: 8780
  • Country: us
  • SublimeMasterJW
    • Buy me a beer through paypal
    • JW's Sublime Appliance Advice
Re: Kenmore 400 Washer - Inconsistent Spin - replaced clutch and coupler
« Reply #4 on: November 15, 2011, 10:43:47 AM »
You could have something under the basket. Mine personal washer
May the hinges of our friendship
        never grow rusty.

About the icons: The beer is tip link, if a tech saves ya some money buy em a 6 pack. The small green square=personal message. The green dot is a link to my web page on appliance repair and other general BS I love to post. The letter sends me email.
I love fan letters! LOL

Offline JWWebster

  • Technician
  • Member Since: Jan 2008
  • Posts: 8780
  • Country: us
  • SublimeMasterJW
    • Buy me a beer through paypal
    • JW's Sublime Appliance Advice
Re: Kenmore 400 Washer - Inconsistent Spin - replaced clutch and coupler
« Reply #5 on: November 15, 2011, 10:44:53 AM »
Last summer I had the same problem. I removed the inner tub and their was a magic Marker laying flat on the bottom of the outter tub. This prevented spin.
May the hinges of our friendship
        never grow rusty.

About the icons: The beer is tip link, if a tech saves ya some money buy em a 6 pack. The small green square=personal message. The green dot is a link to my web page on appliance repair and other general BS I love to post. The letter sends me email.
I love fan letters! LOL

Offline pointfoward33

  • VIP Member
  • Member Since: Nov 2011
  • Posts: 3
Re: Kenmore 400 Washer - Inconsistent Spin - replaced clutch and coupler
« Reply #6 on: November 15, 2011, 11:43:51 AM »
Thanks JW. I'll pick up a spanner wrench today and take a look under the inner and outer tubs. Hopefully there a tube of chap stick or something under there and my problem will be solved!

Offline UncleRodge

  • Technician
  • Member Since: Nov 2011
  • Posts: 10
Re: Kenmore 400 Washer - Inconsistent Spin - replaced clutch and coupler
« Reply #7 on: November 15, 2011, 02:00:38 PM »
While you have the agitator out check the Drive Block area.  Is there metal shavings there?  The drive block may be worn out.... Had this repair a few times recently.... The ears of the drive block were completely gone allowing the tub to turn freely by hand.  Also when I ran it in spin cycle while disassembled, I could see the shaft of the transmission spinning, but the tub was not turning at all.....

Hope that helps!
UncleRodge

Offline jumptrout51

  • Technician
  • Member Since: Nov 2007
  • Posts: 1879
  • Country: us
    • Buy me a beer through paypal
Re: Kenmore 400 Washer - Inconsistent Spin - replaced clutch and coupler
« Reply #8 on: November 15, 2011, 07:03:51 PM »
Is this machine pumping all the water out before it attempts to spin?
Take a Kid fishing.

Offline bigbuck

  • Technician
  • Member Since: Jan 2011
  • Posts: 950
  • Country: us
  • over 30 years repairing appliance
    • Buy me a beer through paypal
Re: Kenmore 400 Washer - Inconsistent Spin - replaced clutch and coupler
« Reply #9 on: November 25, 2011, 11:16:58 AM »
sounds like you need a new transmission to me, NO NEUTRAL DRAIN will cause this issue. to check run washer from   rinse cycle if goes right into spin without neutral drain then its transmission.                                                                                               

Offline RegUS_PatOff

  • Technician
  • Member Since: Dec 2007
  • Posts: 1410
  • Country: us
Re: Kenmore 400 Washer - Inconsistent Spin - replaced clutch and coupler
« Reply #10 on: November 25, 2011, 01:24:00 PM »
MODEL NUMBER ?
After leaving this Earth, "Do you want the smoking or non-smoking section?"

Offline jbtools

  • Technician
  • Member Since: Mar 2008
  • Posts: 5
Re: Kenmore 400 Washer - Inconsistent Spin - replaced clutch and coupler
« Reply #11 on: November 25, 2011, 07:49:09 PM »
Probable intermitent timer issue.does not pause after drain to engage spin,continues all the way to the end of cycle without ever spinning. however if you open lid and close it it will begin to spin. good luck joe

 

Whirlpool top load washer won't spin - replaced coupler and clutch

Started by kodiakmook

Replies: 4
Views: 1875
Last post January 25, 2012, 01:58:55 AM
by Washaman
replaced the motor coupler, Kenmore 80 washer, cant get the motor back on

Started by Freda

Replies: 19
Views: 7075
Last post May 03, 2009, 07:35:47 PM
by JWWebster
Kenmore Washer 417.43142300 - no spin/agitate. replaced speed contrl brd

Started by dtcaruso

Replies: 5
Views: 5907
Last post November 01, 2009, 11:18:07 PM
by dennisc
Kenmore washer 110.28912790 - replaced coupler and now worse...help?

Started by Bowen

Replies: 20
Views: 2486
Last post December 23, 2011, 08:12:56 AM
by AJ
KENMORE 500 washer no spin.not clutch

Started by stocpro47

Replies: 5
Views: 593
Last post July 27, 2013, 08:40:13 PM
by stocpro47
Kenmore washer spins intermittently - clutch and coupler are good

Started by robtheduck

Replies: 6
Views: 370
Last post July 16, 2014, 10:06:55 PM
by robtheduck