Author Topic: kenmore  (Read 14188 times)

Offline harleyike

  • VIP Member
  • Member Since: Apr 2008
  • Posts: 19
kenmore
« on: April 04, 2008, 05:29:33 PM »
Evening,
     Washer motor appears to be running. washer will not agitate or spin. Motor coupling is not broke, there is a little bit of rubber dust on floor, but nothing major. motor spindle turns easily, as does the spindle end where the coupler connects to. the tub agitater just does not move. I checked the lid switch on the cabinet top after removal for continuety, this is ok. I tried to check at the white plug but nothing. Does the washer need to be on to check the plug? When I cycled the selctor switch to different wash cycles, all it would do is fill with water, hum like crazy, drain, but not move. What am I missing to do?

Any help would be great.
Thanks
Ike

Model 110.92587410

Offline JWWebster

  • Technician
  • Member Since: Jan 2008
  • Posts: 8780
  • Country: us
  • SublimeMasterJW
    • Buy me a beer through paypal
    • JW's Sublime Appliance Advice
Re: kenmore
« Reply #1 on: April 04, 2008, 05:34:48 PM »
Did you remove the end of the coupler attached to the transmission?
May the hinges of our friendship
        never grow rusty.

About the icons: The beer is tip link, if a tech saves ya some money buy em a 6 pack. The small green square=personal message. The green dot is a link to my web page on appliance repair and other general BS I love to post. The letter sends me email.
I love fan letters! LOL

Offline harleyike

  • VIP Member
  • Member Since: Apr 2008
  • Posts: 19
Re: kenmore
« Reply #2 on: April 04, 2008, 05:37:31 PM »
yes I did. It is also in one piece. I replaced the coupler about a year ago. When the coupler is put together, platic, rubber plastic, there is a little play between the plastic feet and the rubber section.
Ike

Offline JWWebster

  • Technician
  • Member Since: Jan 2008
  • Posts: 8780
  • Country: us
  • SublimeMasterJW
    • Buy me a beer through paypal
    • JW's Sublime Appliance Advice
Re: kenmore
« Reply #3 on: April 04, 2008, 05:38:51 PM »
it wont wash
it wont spin
 will it pump out the water?
May the hinges of our friendship
        never grow rusty.

About the icons: The beer is tip link, if a tech saves ya some money buy em a 6 pack. The small green square=personal message. The green dot is a link to my web page on appliance repair and other general BS I love to post. The letter sends me email.
I love fan letters! LOL

Offline harleyike

  • VIP Member
  • Member Since: Apr 2008
  • Posts: 19
Re: kenmore
« Reply #4 on: April 04, 2008, 05:40:08 PM »
yes it will. Pump replaced about six months ago.
Ike

Offline JWWebster

  • Technician
  • Member Since: Jan 2008
  • Posts: 8780
  • Country: us
  • SublimeMasterJW
    • Buy me a beer through paypal
    • JW's Sublime Appliance Advice
Re: kenmore
« Reply #5 on: April 04, 2008, 05:46:17 PM »
You got a real wham doozy going right here I garontee!
I gotta research this.
May the hinges of our friendship
        never grow rusty.

About the icons: The beer is tip link, if a tech saves ya some money buy em a 6 pack. The small green square=personal message. The green dot is a link to my web page on appliance repair and other general BS I love to post. The letter sends me email.
I love fan letters! LOL

Offline harleyike

  • VIP Member
  • Member Since: Apr 2008
  • Posts: 19
Re: kenmore
« Reply #6 on: April 04, 2008, 05:50:54 PM »
A real wham doozey or A REAL WHAM DOOZEY? I arn't one dem rocket people, but I sure can't figure it out.

Offline JWWebster

  • Technician
  • Member Since: Jan 2008
  • Posts: 8780
  • Country: us
  • SublimeMasterJW
    • Buy me a beer through paypal
    • JW's Sublime Appliance Advice
Re: kenmore
« Reply #7 on: April 04, 2008, 05:58:19 PM »
maybe one of these brainiacs will take up my slack while I painstakinly research this phenominom.
May the hinges of our friendship
        never grow rusty.

About the icons: The beer is tip link, if a tech saves ya some money buy em a 6 pack. The small green square=personal message. The green dot is a link to my web page on appliance repair and other general BS I love to post. The letter sends me email.
I love fan letters! LOL

Offline AJ

  • Technician
    Administrator
  • Member Since: Jun 2007
  • Posts: 9428
  • Country: us
    • ApplianceJunk.com - Appliance Repair
Re: kenmore
« Reply #8 on: April 05, 2008, 06:39:38 AM »
Hi,

When the washer is full of water and the motor is just humming remove the cabinet. Then remove the water pump from the motor. You can keep the water pump hoses connected and just pull the pump to the side. Then disconnect the motor from the gear box (transmission). Set the motor to the side of the washer. Keep the wire harness plugged into the motor.

What you want to do is try to run the motor buy it's self without it connect to the transmission.

Does the motor run when it's not connected to anything else?

Give that a try and let us know what you find.

Hope you find our site helpful.

Offline harleyike

  • VIP Member
  • Member Since: Apr 2008
  • Posts: 19
Re: kenmore
« Reply #9 on: April 05, 2008, 08:13:07 AM »
Ok guys here is what I have done.

1. Wrapped small pieces of duct tape around the fingers of the plastic portion of the motor coupler. The rubber piece had a couple of holes elongated. I wanted to ensure there was good solid contact between the pieces.

2. Put the machine bacj together. Left the cabinet off, jumpered the lid switch to run the machine.

3. Set the selecter switch to permanent press, low water level.

4. Tub filled up, but I noticed that I could not rotate the agitater by hand like I used to be able to do. I used to do this to mix up the detergant before adding the clothes.

5. Machined agitated normally.

6. Timer went through the cycle to the "pause for cool down mode".

7. Water started to get pumped out, but not completly.

8. Water re-filled again.

9. Agitater started again but extermilly weak. It hardly moved but about 2 to inchs each way.

10. Water pumped out all the way this time.

11. Noticed the motor running, and observed the motor coupler moving, but the tub was not spinning at all. Motor did not sound like it was binding up, nor was there any hint of anything burning up either. Could not tell if the motor was noisey as always, since this was the first time I ran the machine with the cabinet off.

12. Tub filled for the final rinse.

13. Water was pumped out.

14. No tub spinning.

15. wash cycle complete.

So with that said, what may you think? Trying to figure this out before weekend is over. I need to fix or plan on getting new machine.

Thanks for all your help on this.

Ike

Offline JWWebster

  • Technician
  • Member Since: Jan 2008
  • Posts: 8780
  • Country: us
  • SublimeMasterJW
    • Buy me a beer through paypal
    • JW's Sublime Appliance Advice
Re: kenmore
« Reply #10 on: April 05, 2008, 08:40:56 AM »
The next thing is you need to inspect this little part here pictured. To get to it you need to remove the agitator and you need to remove the tranny. Once the agitator is removed the tranny will just slide out when its 3 bolts are removed. This part here has an ear on it that catches the clutch and releases the brake so that the tub can spin.
« Last Edit: April 05, 2008, 08:44:39 AM by JWWebster »
May the hinges of our friendship
        never grow rusty.

About the icons: The beer is tip link, if a tech saves ya some money buy em a 6 pack. The small green square=personal message. The green dot is a link to my web page on appliance repair and other general BS I love to post. The letter sends me email.
I love fan letters! LOL

Offline JWWebster

  • Technician
  • Member Since: Jan 2008
  • Posts: 8780
  • Country: us
  • SublimeMasterJW
    • Buy me a beer through paypal
    • JW's Sublime Appliance Advice
Re: kenmore
« Reply #11 on: April 05, 2008, 08:42:13 AM »
That ear will break off and that can cause it not to spin.
May the hinges of our friendship
        never grow rusty.

About the icons: The beer is tip link, if a tech saves ya some money buy em a 6 pack. The small green square=personal message. The green dot is a link to my web page on appliance repair and other general BS I love to post. The letter sends me email.
I love fan letters! LOL

Offline harleyike

  • VIP Member
  • Member Since: Apr 2008
  • Posts: 19
Re: kenmore
« Reply #12 on: April 05, 2008, 08:46:19 AM »
OK, will do. I take it that I should see that little ear still intact if it is still good?

Ike

Offline JWWebster

  • Technician
  • Member Since: Jan 2008
  • Posts: 8780
  • Country: us
  • SublimeMasterJW
    • Buy me a beer through paypal
    • JW's Sublime Appliance Advice
Re: kenmore
« Reply #13 on: April 05, 2008, 08:51:10 AM »
The next thing we gonna have to do if all of that is good is see what this spin pawl looks like. Don't worry it is tricky but pretty easy to fix.
May the hinges of our friendship
        never grow rusty.

About the icons: The beer is tip link, if a tech saves ya some money buy em a 6 pack. The small green square=personal message. The green dot is a link to my web page on appliance repair and other general BS I love to post. The letter sends me email.
I love fan letters! LOL

Offline harleyike

  • VIP Member
  • Member Since: Apr 2008
  • Posts: 19
Re: kenmore
« Reply #14 on: April 05, 2008, 09:04:48 AM »
So I have the agitaer off, what now. Is there a video or an explanation some where that will help me. I've searched the forums for "removing transmission, but I could not find anything.
Ike

 

Kenmore Elite Top of the Line quit spinning

Started by Bishop

Replies: 11
Views: 8208
Last post September 06, 2007, 05:24:55 PM
by AJ
How do I access Kenmore Washer Timer. 11023034100?

Started by wsommariva

Replies: 7
Views: 12695
Last post September 02, 2007, 04:58:36 PM
by AJ
Video: Why My Kenmore Washer Died

Started by AJ

Replies: 6
Views: 4542
Last post March 05, 2008, 07:06:51 PM
by AJ
Kenmore (frigidaire?) washer 417.29042991 No Spin - drains fine

Started by ratt2581

Replies: 1
Views: 6438
Last post September 21, 2007, 09:44:54 PM
by AJ
kenmore washer wont spin

Started by futch13

Replies: 5
Views: 4546
Last post October 09, 2007, 12:28:49 PM
by rickgburton
Kenmore 80 Series Washer

Started by shawnrconnelly

Replies: 5
Views: 5621
Last post October 25, 2007, 09:46:52 AM
by Pegi