Author Topic: GE Spacemaker No Heat When Exhause Fan is Running  (Read 1953 times)

Offline tfratzke

  • VIP Member
  • Member Since: Aug 2011
  • Posts: 3
GE Spacemaker No Heat When Exhause Fan is Running
« on: August 14, 2011, 09:19:22 PM »
First time post.
Microwave stopped working last week. Problem originally was microwave would run for about 2 seconds until the magnetron would try to kick in and then it would shut off and reset.  Main computer Board was replaced. Didn't fix the problem.

Next i replaced the magnetron. All seemed well and working normal until i noticed something odd tonight. If i am running the exhaust fan, the microwave does not heat. You can tell too because the magnetron never kicks in.  Turn off the the exhaust fan, viola, works fine.

I can repeat this crazy pattern every time. I ordered a new diode tonight as i have not replaced that yet. I found out later it was suggested to do that at the time of magnetron replacement.

Any ideas of what it may be? Any help is appreciated!

Thanks!

Model JVM2070WH001




Offline tfratzke

  • VIP Member
  • Member Since: Aug 2011
  • Posts: 3
Re: GE Spacemaker No Heat When Exhaust Fan is Running
« Reply #1 on: August 15, 2011, 03:05:12 PM »
I kinda figured this conundrum i have would be an odd one for everyone.

Do you think there is a slight chance replacing the diode will fix this? The only thing i can think of is that there simply isn't enough power for the magnetron to operate when the exhaust fan is running. To me that points towards something being wrong with either the diode or maybe even the capacitor?

I do have the old control board so i am going to put that back in this evening, (since it wasn't bad) to eliminate this issue being related to the control board.

Thanks,

Offline JWWebster

  • Technician
  • Member Since: Jan 2008
  • Posts: 8780
  • Country: us
  • SublimeMasterJW
    • Buy me a beer through paypal
    • JW's Sublime Appliance Advice
Re: GE Spacemaker No Heat When Exhause Fan is Running
« Reply #2 on: August 15, 2011, 04:32:40 PM »
Maybe you need to get an electrician to bust the wall receptacle using a special breaker like that which is used for dishwasher and disposals. Must be a heck of a vent motor.
May the hinges of our friendship
        never grow rusty.

About the icons: The beer is tip link, if a tech saves ya some money buy em a 6 pack. The small green square=personal message. The green dot is a link to my web page on appliance repair and other general BS I love to post. The letter sends me email.
I love fan letters! LOL

Online tgoods

  • Technician
    Moderator
  • Member Since: Jul 2010
  • Posts: 1444
  • Country: us
    • Buy me a beer through paypal
Re: GE Spacemaker No Heat When Exhause Fan is Running
« Reply #3 on: August 16, 2011, 01:19:38 AM »
It's an odd problem.  Sounds like it might be pulling neutral through the blower motor.  If you're sure you reconnected all wires correctly, check your switches and relays.

Offline tfratzke

  • VIP Member
  • Member Since: Aug 2011
  • Posts: 3
Re: GE Spacemaker No Heat When Exhause Fan is Running
« Reply #4 on: August 16, 2011, 12:56:18 PM »
Just thought i would update for people who are interested.

The issue was the new board from GE was faulty. When i put the old working board back in, everything works normal. To be sure, i put the new board back in again, and once again could replicate the problem.

Thanks for the input!

Online tgoods

  • Technician
    Moderator
  • Member Since: Jul 2010
  • Posts: 1444
  • Country: us
    • Buy me a beer through paypal
Re: GE Spacemaker No Heat When Exhause Fan is Running
« Reply #5 on: August 16, 2011, 03:58:26 PM »
Thanks for the update. It's always fun to solve the weird ones.

Offline JWWebster

  • Technician
  • Member Since: Jan 2008
  • Posts: 8780
  • Country: us
  • SublimeMasterJW
    • Buy me a beer through paypal
    • JW's Sublime Appliance Advice
Re: GE Spacemaker No Heat When Exhause Fan is Running
« Reply #6 on: August 16, 2011, 04:04:14 PM »
I would have replaced the mag first before the board. Glad you figured it out.
May the hinges of our friendship
        never grow rusty.

About the icons: The beer is tip link, if a tech saves ya some money buy em a 6 pack. The small green square=personal message. The green dot is a link to my web page on appliance repair and other general BS I love to post. The letter sends me email.
I love fan letters! LOL

 

GE Spacemaker XL Microwave Won't Heat

Started by Loftus64

Replies: 2
Views: 5356
Last post October 31, 2008, 11:26:01 AM
by Loftus64
Whirlpool Buit-In Oven - No heat

Started by AJ

Replies: 0
Views: 1765
Last post December 28, 2007, 07:41:25 AM
by AJ
Amana Microwave Noisy and No Heat-

Started by mkbabi

Replies: 4
Views: 3326
Last post January 13, 2008, 09:34:14 AM
by Skeeter
Kitchenaid KEBC107 Oven No Heat

Started by thepicker

Replies: 5
Views: 6966
Last post January 16, 2008, 04:00:06 PM
by RegUS_PatOff
Maytag Range - Does not heat

Started by AJ

Replies: 4
Views: 7933
Last post February 23, 2008, 04:58:52 PM
by AJ
Kitchenaid Double Oven no Heat after Self Clean

Started by TechnicianBrian

Replies: 0
Views: 4491
Last post November 18, 2008, 02:03:23 PM
by TechnicianBrian