Author Topic: Neptune Auto Sensor Dry not working properly  (Read 4368 times)

Online Washaman

  • Technician
  • Member Since: Jul 2009
  • Posts: 509
  • Country: us
Neptune Auto Sensor Dry not working properly
« on: September 14, 2010, 11:24:50 PM »
Had this one since last November and decided to finally fix it. It needed a motor and a terminal block and a very very good cleaning. When I start the auto dry cycle it starts out at 45 or so minutes then after about 10 minute the time will drop to about 15 minutes and count down, shut off, and the close will be wet still. I know on most Whirlpool what to do in this situation but not sure what to do whith this one. Thanks!

Model MDE5500AYW

Offline JWWebster

  • Technician
  • Member Since: Jan 2008
  • Posts: 8780
  • Country: us
  • SublimeMasterJW
    • Buy me a beer through paypal
    • JW's Sublime Appliance Advice
Re: Neptune Auto Sensor Dry not working properly
« Reply #1 on: September 15, 2010, 10:22:52 AM »
You probably need to windex them sensor bars. Moisture ain't getting sensed and the control thinks them clothes is dry.
May the hinges of our friendship
        never grow rusty.

About the icons: The beer is tip link, if a tech saves ya some money buy em a 6 pack. The small green square=personal message. The green dot is a link to my web page on appliance repair and other general BS I love to post. The letter sends me email.
I love fan letters! LOL

Online Washaman

  • Technician
  • Member Since: Jul 2009
  • Posts: 509
  • Country: us
Re: Neptune Auto Sensor Dry not working properly
« Reply #2 on: September 15, 2010, 01:03:15 PM »
Took it out, cleaned it real good, no luck. I guess I will try the cycling thermostat next?

Online Washaman

  • Technician
  • Member Since: Jul 2009
  • Posts: 509
  • Country: us
Re: Neptune Auto Sensor Dry not working properly
« Reply #3 on: September 15, 2010, 02:53:07 PM »
I took it back apart and checked the cycling thermostat and noticed it had a seperate Thermistor on the blower housing. Is there anyway to check it?

Online Washaman

  • Technician
  • Member Since: Jul 2009
  • Posts: 509
  • Country: us
Re: Neptune Auto Sensor Dry not working properly
« Reply #4 on: September 15, 2010, 04:05:36 PM »
Bad control board. See pics.  :tickedoff:

Offline JWWebster

  • Technician
  • Member Since: Jan 2008
  • Posts: 8780
  • Country: us
  • SublimeMasterJW
    • Buy me a beer through paypal
    • JW's Sublime Appliance Advice
Re: Neptune Auto Sensor Dry not working properly
« Reply #5 on: September 15, 2010, 07:57:36 PM »
who took them pictures?
May the hinges of our friendship
        never grow rusty.

About the icons: The beer is tip link, if a tech saves ya some money buy em a 6 pack. The small green square=personal message. The green dot is a link to my web page on appliance repair and other general BS I love to post. The letter sends me email.
I love fan letters! LOL

Online Washaman

  • Technician
  • Member Since: Jul 2009
  • Posts: 509
  • Country: us
Re: Neptune Auto Sensor Dry not working properly
« Reply #6 on: September 15, 2010, 09:01:20 PM »
 I did JW. Thought it might save someone a headache if they know what to look for in the future if it happens to them. Here are some more. O0

Online theoldstoveguy

  • Technician
  • Member Since: Jan 2008
  • Posts: 1226
  • Country: us
    • Buy me a beer through paypal
Re: Neptune Auto Sensor Dry not working properly
« Reply #7 on: September 15, 2010, 10:00:49 PM »
I had one with the same problem, I ended up changing both control and touch pad. For some reason it was beeping and than cycling the board down to cool down. The board was bad, but when I changed it out the 2nd problem was still there. E-BAY to the rescue. Pricey items.

Online Washaman

  • Technician
  • Member Since: Jul 2009
  • Posts: 509
  • Country: us
Re: Neptune Auto Sensor Dry not working properly
« Reply #8 on: September 15, 2010, 10:13:42 PM »
Yeah its pricey. The timed dry and everything elese works fine, just the auto dry was just not sensing that the clothes were still wet. I disconnected the two wires off the sensor bar in the drum and tied them together to see if it made a difference and it didn't, so I left them tied together and to the control panel off to see if I had continuity at the board, and it did. That's when figured it was the board and to it out and saw the burnt stuff. It stinks cause I had a matching washer to sell with it, now I am going to just have to sell the washer by itself. Put this one back in the barn for later. Can't drop $150 bucks on this one right now.

Online theoldstoveguy

  • Technician
  • Member Since: Jan 2008
  • Posts: 1226
  • Country: us
    • Buy me a beer through paypal
Re: Neptune Auto Sensor Dry not working properly
« Reply #9 on: September 15, 2010, 10:23:33 PM »
I own a 6500 washer and LOVE it, use to do Red Carpet service for Maytag for over 20 years. All my appliances are Maytag, washer ,dryer , refrigerator even my garbage disposer is a NAIL EATER by Maytag. Except my stove. 1938 O'Keefe and Merritt. Watch E-BAY as I got both for $225.00

Online Washaman

  • Technician
  • Member Since: Jul 2009
  • Posts: 509
  • Country: us
Re: Neptune Auto Sensor Dry not working properly
« Reply #10 on: September 15, 2010, 10:40:14 PM »
The washer is a 5500 (MAW5500B**). Someone gave it to me for free cause the tub bearings were completley shot, seal too. I have 3 extra older Maytag Neptunes for parts with good tubs so I did a complete tub swap on it.

Offline melanchete

  • VIP Member
  • Member Since: Nov 2010
  • Posts: 3
Re: Neptune Auto Sensor Dry not working properly
« Reply #11 on: November 05, 2010, 07:08:43 AM »
Would reworking the control board and replacing the burned up resistors resolve the issue?

Offline melanchete

  • VIP Member
  • Member Since: Nov 2010
  • Posts: 3
Re: Neptune Auto Sensor Dry not working properly
« Reply #12 on: November 05, 2010, 07:40:01 AM »
Would reworking the control board and replacing the burned up resistors resolve the issue?

if so, what are the values of the following?

R53
R54
R55
R56

Offline JWWebster

  • Technician
  • Member Since: Jan 2008
  • Posts: 8780
  • Country: us
  • SublimeMasterJW
    • Buy me a beer through paypal
    • JW's Sublime Appliance Advice
Re: Neptune Auto Sensor Dry not working properly
« Reply #13 on: November 05, 2010, 10:30:48 AM »
The rings on the resistors are color coded. You can tell the value by looking at the rings. Take the whole board to Radio Shack and look in their resistor drawer for a matching resistor.
Resistor 101
You can try and figure out that mumbo jumbo or like I said take the failed ones down to the nearest Radio Shack
« Last Edit: November 05, 2010, 10:36:04 AM by JWWebster »
May the hinges of our friendship
        never grow rusty.

About the icons: The beer is tip link, if a tech saves ya some money buy em a 6 pack. The small green square=personal message. The green dot is a link to my web page on appliance repair and other general BS I love to post. The letter sends me email.
I love fan letters! LOL

Offline melanchete

  • VIP Member
  • Member Since: Nov 2010
  • Posts: 3
Re: Neptune Auto Sensor Dry not working properly
« Reply #14 on: November 05, 2010, 05:04:46 PM »
I should have qualified the question, as I was out on a job and did not have the board in front of me.  Yes, I know how to read resistor values via color codes.  Best regards.

 

Maytag Dryer Auto Dry not working

Started by Jaytag

Replies: 3
Views: 4406
Last post March 27, 2009, 07:45:10 PM
by JWWebster
Neptune Drier's flame drops out after 3 minutes or so... Flame sensor?

Started by Will Webster

Replies: 4
Views: 2551
Last post July 04, 2009, 05:52:57 AM
by Repair-man
Maytag Dryer Still Not working properly after new belt

Started by Alljeffedup

Replies: 5
Views: 1138
Last post August 14, 2012, 11:34:02 PM
by JWWebster
AUTO DRY NOT WORKING

Started by boilerroom

Replies: 15
Views: 988
Last post December 06, 2013, 09:27:00 AM
by boilerroom
maytag neptune dryer is really noisy

Started by joy

Replies: 1
Views: 3322
Last post October 09, 2007, 07:43:45 AM
by AJ
Maytag Neptune Dryer 4000 noise

Started by sparky823

Replies: 14
Views: 5397
Last post November 28, 2007, 10:36:02 PM
by sparky823