Author Topic: GE Electric Range w/ 4 Radiant Elements  (Read 2170 times)

Offline Cleve Dean

  • VIP Member
  • Member Since: Jul 2009
  • Posts: 3
GE Electric Range w/ 4 Radiant Elements
« on: July 30, 2009, 10:14:57 PM »
Hooked-up a GE JBP66SMSS electric range on Monday.

Everything appeared to work fine initially. Then tried baking something on Tuesday... oven took 30 minutes to preheat to 350 degrees... and the temperature must not have been truly 350, because the food was not cooked like it should have been.

Today, tried to use the stovetop... when turning on one of the radiant burners, it did NOT glow red. It warmed up VERY gradually (I could still touch the burner after 10 seconds had elapsed). When initially connecting the range, the burners would glow red and immediately heat-up.

I also noticed that neither the bake element, nor the broil element glow red at all when the oven is turned on.

Any ideas?
 

Offline MajorApp

  • Technician
  • Member Since: Feb 2008
  • Posts: 550
  • Country: us
Re: GE Electric Range w/ 4 Radiant Elements
« Reply #1 on: July 30, 2009, 10:48:36 PM »
 I would check for proper voltage to the oven. Possibly a bad breaker.

Offline JWWebster

  • Technician
  • Member Since: Jan 2008
  • Posts: 8780
  • Country: us
  • SublimeMasterJW
    • Buy me a beer through paypal
    • JW's Sublime Appliance Advice
Re: GE Electric Range w/ 4 Radiant Elements
« Reply #2 on: July 30, 2009, 11:45:16 PM »
Excellent!
May the hinges of our friendship
        never grow rusty.

About the icons: The beer is tip link, if a tech saves ya some money buy em a 6 pack. The small green square=personal message. The green dot is a link to my web page on appliance repair and other general BS I love to post. The letter sends me email.
I love fan letters! LOL

Offline Cleve Dean

  • VIP Member
  • Member Since: Jul 2009
  • Posts: 3
Re: GE Electric Range w/ 4 Radiant Elements
« Reply #3 on: July 31, 2009, 07:02:26 AM »
I would check for proper voltage to the oven. Possibly a bad breaker.

Thanks. I'll check it this afternoon and report back.

Offline Cleve Dean

  • VIP Member
  • Member Since: Jul 2009
  • Posts: 3
Re: GE Electric Range w/ 4 Radiant Elements
« Reply #4 on: July 31, 2009, 07:53:22 PM »
Bad breaker was the issue. Only getting ~80 volts on one side. Tested at the receptacle and then at the breaker. Same problem in both locations. Swapped the breaker and got ~120v on both sides... at the receptacle and at the box outside.

Now with the correct voltage, the burners appear to work properly, as well as the oven.

Thanks for the suggestion on where to start!!

 

Kenmore Electric Range - Oven Elements?

Started by gp7556

Replies: 2
Views: 2283
Last post March 15, 2010, 12:02:42 AM
by bakeray
31-13980 - JBP78DD1BB GE 30 inch Radiant Self-Clean Free-Standing Electric Range Mini Manual

Started by AJ

Replies: 0
Views: 557
Last post July 30, 2012, 07:05:54 PM
by AJ
Whirlpool Electric Range - Bake Cycle Not Working

Started by AJ

Replies: 0
Views: 3529
Last post January 01, 2008, 03:44:30 PM
by AJ
lg electric range: "start" button stopped working

Started by birch

Replies: 4
Views: 9370
Last post February 28, 2010, 11:28:41 PM
by john63
16010161 Maytag Gas and Electric Range Service Repair Manual

Started by AJ

Replies: 0
Views: 5863
Last post April 03, 2008, 09:54:39 PM
by AJ
Whirlpoool Electric range

Started by Jerry

Replies: 1
Views: 2079
Last post December 01, 2008, 02:45:56 PM
by Repair-man