Author Topic: Kenmore Model 70 stoped working during the wash cycle  (Read 2525 times)

Offline kooken

  • VIP Member
  • Member Since: Jul 2009
  • Posts: 3
Kenmore Model 70 stoped working during the wash cycle
« on: July 12, 2009, 07:57:42 PM »
Our washer started making a grinding sound and stopped working just before the rinse cycle. What kind of troubleshooting can i do to try and diagnose the problem?

Model 110.20712990
« Last Edit: July 12, 2009, 08:09:31 PM by Al Capone »

Offline Al Capone

  • Administrator
  • VIP Member
  • Member Since: Feb 2008
  • Posts: 409
  • Country: us
    • ApplianceJunk.com
Re: Kenmore Model 70 stoped working during the wash cycle
« Reply #1 on: July 12, 2009, 08:03:04 PM »
Hi,

What is the full model number of your washer?

The model number can be found on the model/serial number tag that is located on the washer.

70 is not the model number as it should be three digits a dot and then eight more digits.
Something like XXX.xxxxxxxx

RepairClinic.com - Order now for same day shipping. 365 day return policy!

AppliancePartsPros.com - Over 1 Million Appliance Parts In-Stock. 365-Day Hassle Free Return Policy!

Offline kooken

  • VIP Member
  • Member Since: Jul 2009
  • Posts: 3
Re: Kenmore Model 70 stoped working during the wash cycle
« Reply #2 on: July 12, 2009, 08:08:30 PM »
110.20712990 Model
CK 1501795 Series

Offline Al Capone

  • Administrator
  • VIP Member
  • Member Since: Feb 2008
  • Posts: 409
  • Country: us
    • ApplianceJunk.com
Re: Kenmore Model 70 stoped working during the wash cycle
« Reply #3 on: July 12, 2009, 08:09:53 PM »
I updated the topic to include the correct model number information, thanks.
RepairClinic.com - Order now for same day shipping. 365 day return policy!

AppliancePartsPros.com - Over 1 Million Appliance Parts In-Stock. 365-Day Hassle Free Return Policy!

Offline whirlpooltech

  • Technician
  • Member Since: Nov 2007
  • Posts: 1367
  • Country: us
  • 20 years of experience
Re: Kenmore Model 70 stoped working during the wash cycle
« Reply #4 on: July 12, 2009, 08:14:42 PM »
Your washer uses only cold water for the rinse cycle.

Once your washer gets to the rinse cycle it will not advance until it is full of cold water.

The washer is not getting cold water because the water valve screen is plugged or the water valve itself is bad.

Unplug the washer.
Turn the water to the washer off.
Then remove the cold water fill hose from the back of the washer.
Next look inside the water valve were you just removed the hose.
There is a stainless steel screen in there. If it's dirty clean it out and try the washer again.

If the screen is clean or missing then you will need to replace the water inlet valve. Don't worry it's a cheap part that is easy to replace yourself.

I looked up the water valve for your washer and it's part number: 285805

You can order one online at this URL.

http://appliancejunk.com/285805
« Last Edit: July 12, 2009, 08:16:50 PM by whirlpooltech »

Offline kooken

  • VIP Member
  • Member Since: Jul 2009
  • Posts: 3
Re: Kenmore Model 70 stoped working during the wash cycle
« Reply #5 on: July 12, 2009, 08:33:21 PM »
The tub will fill up with cold water. We wash in is cold water only. Once it is full the agitator grinds and barely turns. Seems like it's the motor that's not functioning properly.   

Offline JWWebster

  • Technician
  • Member Since: Jan 2008
  • Posts: 8780
  • Country: us
  • SublimeMasterJW
    • Buy me a beer through paypal
    • JW's Sublime Appliance Advice
May the hinges of our friendship
        never grow rusty.

About the icons: The beer is tip link, if a tech saves ya some money buy em a 6 pack. The small green square=personal message. The green dot is a link to my web page on appliance repair and other general BS I love to post. The letter sends me email.
I love fan letters! LOL

Offline whirlpooltech

  • Technician
  • Member Since: Nov 2007
  • Posts: 1367
  • Country: us
  • 20 years of experience
Re: Kenmore Model 70 stoped working during the wash cycle
« Reply #7 on: July 12, 2009, 09:11:20 PM »
Oh, then check the motor coupler and the agitator dogs.

This video will show you how to replace the motor coupling.



WHIRLPOOL 285753A Whirlpool Direct Drive Washer Motor Coupling, AP3963893



 

Kenmore 90+ will not drain water after wash cycle

Started by sheriberri

Replies: 3
Views: 1818
Last post May 01, 2010, 10:36:26 AM
by sheriberri
Kenmore 80 Washing Machine make a hum during the wash cycle

Started by yeddish

Replies: 5
Views: 2867
Last post April 07, 2011, 05:23:52 AM
by AJ
kenmore wash cycle grind

Started by 4uzindian

Replies: 6
Views: 1360
Last post November 02, 2011, 11:06:05 AM
by bobby93
Sears Kenmore Model 110 Stops at Rinse Cycle

Started by MUD

Replies: 2
Views: 899
Last post April 18, 2012, 09:54:03 AM
by AJ
Washer just stopped working all together in the middle of wash cycle.

Started by bnjmnalan

Replies: 4
Views: 4072
Last post June 13, 2012, 07:29:20 PM
by JWWebster
Kenmore 400 Model 110.29422801 just hums on spin cycle

Started by Laundry Matt

Replies: 5
Views: 1206
Last post December 30, 2012, 11:13:58 AM
by JWWebster