Author Topic: Our Kenmore Heavy Duty 80 series washer is on the fritz!!!  (Read 1581 times)

Offline SUNSHINE

  • VIP Member
  • Member Since: Jul 2009
  • Posts: 1
This machine is old & I realize it won't last forever...but I want to fix it if possible...can you help?

It worked fine until a while back...when suddenly it didn't want to fill on its own. When we turned it on, it buzzed at us...but that was it. Out of necessity, we figured out that if we manually filled the washer (with a hose from the kitchen sink) it worked just fine. Basically, we had to provide the water for each cycle...but it would agitate, spin & empty on its own.

Just recently, we turned the washer on (heard the familiar buzz)...filled the washer with water...and NOTHING!? The buzzing noise stopped once the water level was reached & from there nothing happened other then the dial moving from start to finish. (We siphoned the water out & tried again...the same thing happened.) Any clue as to what is wrong? Can this be fixed??

Model 110.82881100

Offline whirlpooltech

  • Technician
  • Member Since: Nov 2007
  • Posts: 1367
  • Country: us
  • 20 years of experience
Re: Our Kenmore Heavy Duty 80 series washer is on the fritz!!!
« Reply #1 on: July 02, 2009, 05:05:05 PM »
Hi,

Quote
It worked fine until a while back...when suddenly it didn't want to fill on its own. When we turned it on, it buzzed at us...but that was it. Out of necessity, we figured out that if we manually filled the washer (with a hose from the kitchen sink) it worked just fine. Basically, we had to provide the water for each cycle...but it would agitate, spin & empty on its own.

This is a problem with the water inlet valve. You can turn the water to the washer off. Then remove the hot & cold water fill hoses from the back of the washer. Next take a look inside the water inlet valve were you just removed the two hoses. There are screens in there that can get plugged up. If they are plugged up clean them out and try it again.

If the screens are clean or they are missing all together you will need to replace the water valve.

I looked up your model number and your washer uses water valve part number: 285805.

Quote
Just recently, we turned the washer on (heard the familiar buzz)...filled the washer with water...and NOTHING!? The buzzing noise stopped once the water level was reached & from there nothing happened other then the dial moving from start to finish.

Sounds like the lid switch went bad. Can you hear the lid switch click on and off as you open and close the lid of the washer? If you can't hear it click on and off chances are it's bad and need to be replaced.

The part number for your lid switch is 279347.




 

having difficulty replacing belt on Kenmore heavy duty 80 washer

Started by sonarcade

Replies: 11
Views: 6901
Last post June 22, 2010, 10:50:44 PM
by JWWebster
Kenmore heavy duty 80 washer agitates but doesn't spin

Started by sonarcade

Replies: 2
Views: 1581
Last post July 05, 2010, 11:52:27 PM
by john63
Kenmore Heavy Duty Washer - Spins intermittently

Started by RickUSN

Replies: 10
Views: 3156
Last post September 26, 2011, 09:08:56 PM
by JWWebster
Kenmore 80 Series Washer

Started by shawnrconnelly

Replies: 5
Views: 4009
Last post October 25, 2007, 09:46:52 AM
by Pegi
KENMORE WASHER 60 series

Started by amnesty

Replies: 7
Views: 11723
Last post March 06, 2008, 02:48:23 PM
by JWWebster
kenmore 80 series washer

Started by buddyray

Replies: 2
Views: 5302
Last post April 19, 2008, 06:01:05 PM
by RegUS_PatOff