Author Topic: Kenmore HD Elite Top Load Washer  (Read 5467 times)

Offline sunnybono

  • VIP Member
  • Member Since: Dec 2008
  • Posts: 11
Kenmore HD Elite Top Load Washer
« on: December 28, 2008, 07:52:07 PM »
I have a 9 year old HD denmore Elite Top Load washer (sorry can't find the model number).  Recently I noticed that the agitator (mover) was not rotating.  Thus I wanted to replace the Dogs.  However one little problem, after reading till my eyes bled, when I removed the Fabric softner reservoir and the cap just underneath it, every diagram tells me to use a socket or nut driver to remove the bolt and lift up the agitator.  Unfortunately I don't see a nut.  I do see a round piece of plastic with a square centre and further below I do see something that is made of metal but with a smooth surface.
I'm hoping that the nut didn't break off, if it did, it didn't show up in the sealed area and this is the first time the washer has been opened!!

Please help.  Am I missing something???

sk

Model 110.20956991

Offline Repair-man

  • Technician
  • Member Since: Feb 2008
  • Posts: 3020
  • Country: us
  • The Virtual Repairman
    • The Virtual Repairmans Appliance Help
Re: Kenmore HD Elite Top Load Washer
« Reply #1 on: December 29, 2008, 02:51:04 AM »
Yep, you are hopelessly non-mechanical  ;D

That square hole fits your 1/2" socket extension perfectly.

Demo
« Last Edit: December 29, 2008, 06:39:28 AM by Repair-man »
"It's only expensive if someone else fixes it for you" -
The Virtual Repairman   www.repair2000.com

Offline sunnybono

  • VIP Member
  • Member Since: Dec 2008
  • Posts: 11
Re: Kenmore HD Elite Top Load Washer
« Reply #2 on: December 29, 2008, 07:31:35 AM »
I tried the 1/2" socket extension that I took from my ratchet set and its too small.  The square hole is bigger.  The only thing I can think of is my socket extension is not 1/2", which I'm sure it pretty is. 

sk

Offline Repair-man

  • Technician
  • Member Since: Feb 2008
  • Posts: 3020
  • Country: us
  • The Virtual Repairman
    • The Virtual Repairmans Appliance Help
Re: Kenmore HD Elite Top Load Washer
« Reply #3 on: December 29, 2008, 07:48:24 AM »
Well I'm pretty sure you're stuck then, cause that plug is a 1/2" square hole. Maybe your Canadian 1/2" is not like ours :)

If all else fails, measure it.
« Last Edit: December 29, 2008, 07:50:59 AM by Repair-man »
"It's only expensive if someone else fixes it for you" -
The Virtual Repairman   www.repair2000.com

Offline sunnybono

  • VIP Member
  • Member Since: Dec 2008
  • Posts: 11
Re: Kenmore HD Elite Top Load Washer
« Reply #4 on: December 29, 2008, 07:56:32 AM »
if thats the case, do I just unscrew it like a normal screw.

sk

Offline Repair-man

  • Technician
  • Member Since: Feb 2008
  • Posts: 3020
  • Country: us
  • The Virtual Repairman
    • The Virtual Repairmans Appliance Help
Re: Kenmore HD Elite Top Load Washer
« Reply #5 on: December 29, 2008, 08:02:00 AM »
Yes, it is merely a threaded plug. Use a dab of vaseline on the threads upon re-assembly to ensure an easy removal in the future.
"It's only expensive if someone else fixes it for you" -
The Virtual Repairman   www.repair2000.com

Offline sunnybono

  • VIP Member
  • Member Since: Dec 2008
  • Posts: 11
Re: Kenmore HD Elite Top Load Washer
« Reply #6 on: December 29, 2008, 08:04:12 AM »
good idea.

Thanx. 

I'll keep you posted as to what transpires!!!  Thanx for all your help so far.  Once I replace the dogs, then I'm going to tackle the Motor Coupling which also broke into pieces the same time.

sk

Offline sunnybono

  • VIP Member
  • Member Since: Dec 2008
  • Posts: 11
Re: Kenmore HD Elite Top Load Washer
« Reply #7 on: December 29, 2008, 08:05:34 AM »
By the way, if it helps, I finally found the model number 110.20956991 made by Whirlpool.

Offline sunnybono

  • VIP Member
  • Member Since: Dec 2008
  • Posts: 11
Re: Kenmore HD Elite Top Load Washer
« Reply #8 on: December 29, 2008, 10:41:17 AM »
I went to HD today to see what a 1/2" socket extension looks like, and I guess you were right.  The Husky set that I have at home must be 3/8" and that's why it wouldn't work.  I'mgoing to borrow a set from my mechanic today and try it out.

sk

Offline AJ

  • Technician
    Administrator
  • Member Since: Jun 2007
  • Posts: 9607
  • Country: us
    • ApplianceJunk.com - Appliance Repair
Re: Kenmore HD Elite Top Load Washer
« Reply #9 on: December 29, 2008, 12:58:05 PM »
I updated first post to include the model number.
Hope you find our website helpful.

 

Kenmore HD Elite Top Load Washer not rinsing!!!

Started by sunnybono

Replies: 3
Views: 1721
Last post May 30, 2009, 11:26:39 AM
by whirlpooltech
kenmore elite front load washer wont spin completely dry

Started by monki

Replies: 14
Views: 11535
Last post April 02, 2012, 10:48:48 AM
by JWWebster
kenmore elite front load washer wont spin completely dry

Started by dcdang

Replies: 2
Views: 2121
Last post September 24, 2011, 11:22:31 PM
by dcdang
kenmore elite front load washer

Started by jab4558

Replies: 11
Views: 902
Last post May 01, 2014, 08:27:05 PM
by niobrara
Frigidiare Kenmore Front Load Washer Inner Tub & Tub Bearing Replacement.

Started by AJ

Replies: 5
Views: 7575
Last post March 03, 2008, 03:56:05 AM
by BrntToast
lint on clothes at end of wash. kenmore washer top load

Started by KMZK

Replies: 3
Views: 3666
Last post March 11, 2008, 10:59:49 PM
by BrntToast