Author Topic: burning smell and squealing noise after coupler replacement  (Read 4569 times)

Offline re-leigh

  • VIP Member
  • Member Since: Nov 2007
  • Posts: 4
burning smell and squealing noise after coupler replacement
« on: November 14, 2007, 11:28:11 AM »
Okay, we changed the motor coupler on our kenmore direct drive washer.
However, we now have a burning smell and a squealing-type sound,  which we didn't have before.
Wondering if something w/ the coupler is wrong--it was a very tight fit.
Please help.....

Offline Pegi

  • VIP Member
  • Member Since: Aug 2007
  • Posts: 109
  • Country: us
  • Owner/Tech
Re: burning smell and squealing noise after coupler replacement
« Reply #1 on: November 14, 2007, 11:34:19 AM »
Take everything back apart, be sure both sides of the plastic couplers are flush onto the shafts, be sure the six prongs are in the six holes and check to see if the four motor mounting rubbers are back in place...sounds like something is not in place correctly...

Offline re-leigh

  • VIP Member
  • Member Since: Nov 2007
  • Posts: 4
Re: burning smell and squealing noise after coupler replacement
« Reply #2 on: November 14, 2007, 11:45:37 AM »
Thanks, Will check this out.

Do you think the coupler could be poorly made(i.e. not correctly machined to exact size)??
We had a tough time trying to get it on.


Offline Pegi

  • VIP Member
  • Member Since: Aug 2007
  • Posts: 109
  • Country: us
  • Owner/Tech
Re: burning smell and squealing noise after coupler replacement
« Reply #3 on: November 14, 2007, 11:50:06 AM »
Not if you bought the OEM Whirlpool part, cannot say if it was some generic coupler kit....one coupler kit fits all and they will be difficult to install if you are doing it right...

Offline Pegi

  • VIP Member
  • Member Since: Aug 2007
  • Posts: 109
  • Country: us
  • Owner/Tech
Re: burning smell and squealing noise after coupler replacement
« Reply #4 on: November 14, 2007, 11:53:34 AM »
Here is a video showing how to replace the coupler..
http://appliancejunk.com/forums/index.php?topic=67.msg212#msg212

Offline re-leigh

  • VIP Member
  • Member Since: Nov 2007
  • Posts: 4
Re: burning smell and squealing noise after coupler replacement
« Reply #5 on: November 14, 2007, 11:54:26 AM »
Did you mean difficult to in stall or NOT  difficult to install?

Offline Pegi

  • VIP Member
  • Member Since: Aug 2007
  • Posts: 109
  • Country: us
  • Owner/Tech
Re: burning smell and squealing noise after coupler replacement
« Reply #6 on: November 14, 2007, 12:05:25 PM »
Oh come on....if you are installing them right it will be a very tight fit to get them on correctly....just go in and recheck your work and watch the video already.... ;)

Offline re-leigh

  • VIP Member
  • Member Since: Nov 2007
  • Posts: 4
Re: burning smell and squealing noise after coupler replacement
« Reply #7 on: November 14, 2007, 07:05:18 PM »
You were right, Pegi!
The coupler was not quite flush on one of the shafts.
Had to use a hammer to get it seated properly.
Thanks for your advice!!

Offline Pegi

  • VIP Member
  • Member Since: Aug 2007
  • Posts: 109
  • Country: us
  • Owner/Tech
Re: burning smell and squealing noise after coupler replacement
« Reply #8 on: November 14, 2007, 07:32:15 PM »
 :)

 

Replaced coupler in washing machine now has burning smell

Started by Tootie

Replies: 16
Views: 12750
Last post August 20, 2009, 06:58:10 AM
by Earl Dryer
Video: Whirlpool Made Direct Drive Washer Motor Coupler Replacement

Started by AJ

Replies: 18
Views: 42930
Last post May 18, 2010, 06:53:50 AM
by gimpyjones
washer works except spin cycle and has a burning rubber smell.

Started by hogslayer

Replies: 4
Views: 4829
Last post February 19, 2008, 03:50:55 PM
by JWWebster
Whirlpool Washer-changed coupler- now have soot & burned rubber smell

Started by awalters

Replies: 1
Views: 2881
Last post February 28, 2008, 07:28:28 AM
by Repair-man
Kenmore washer - clicking, burning smell & wet clothes

Started by JRJ

Replies: 26
Views: 13727
Last post April 12, 2008, 03:44:53 PM
by JWWebster
Maytag Neptune MAH4000AWW burning smell during spin cycle.

Started by ksujason

Replies: 15
Views: 18550
Last post September 14, 2008, 11:46:31 PM
by Repair-man