Author Topic: Temperature alarm not working on Whirlpool Model EV161NZTQ freezer  (Read 2622 times)

Offline turbobob

  • VIP Member
  • Member Since: Nov 2012
  • Posts: 7
Alarm buzzer does not work even with the alarm switch in the TEST position.   Looked at the parts list for this freezer and cannot find the alarm buzzer near the back of the freezer by the compressor as shown in the diagram.
I believe it is located at the right, rear vertical panel in with a bundle of wiring harnesses, but would like to see a picture of the buzzer before taking things apart.
Have looked at several repair parts sites, but none of them have a picture of the alarm buzzer, just the description and price.
Does anyone know where to get a service manual for the Whirlpool Model EV161NZTQ freezer?  That should show me what it looks like and exactly where it is.

Thanks, Bob

Offline AJ

  • Technician
    Administrator
  • Member Since: Jun 2007
  • Posts: 9591
  • Country: us
    • ApplianceJunk.com - Appliance Repair
Re: Temperature alarm not working on Whirlpool Model EV161NZTQ freezer
« Reply #1 on: November 29, 2012, 10:51:09 PM »
Could not find a image or service manual, sorry.
Maybe another tech will be able to come up with something for us.

If nothing else when you do find it take a photo of it for us.
Hope you find our website helpful.

Offline turbobob

  • VIP Member
  • Member Since: Nov 2012
  • Posts: 7
Re: Temperature alarm not working on Whirlpool Model EV161NZTQ freezer
« Reply #2 on: December 07, 2012, 05:10:05 PM »
I got the picture of the freezer alarm from another site, PartsDr.com.   Have to give them the credit for taking the time to pull the part from stock and taking an image of it.   :cheers:     I have attached it for future reference.

Now to where it is located.  It is not at the right, rear vertical panel in the back where all of the harnesses are,as I thought it might be.  That is where the defrost timer and the compressor capacitor are.  There is no colored wire harness with a thermocouple clip lead on it in the back.  I suspect it is in the freezer under the covered enclosure where the cooling coil and the evaporator fan motor reside.  That is the only place I can think of for where the thermocouple clip would go (somewhere in that area).

I can't confirm this because I am not about to empty the freezer to remove the panel and take a look, but that is the only other place it can be.  It  is not in the control panel enclosure where the thermostat is, as far as I can see.  The parts diagram does not show the true location for all parts, especially the freezer alarm buzzer and the defrost timer.

Hope this will help someone else in the future.

Offline haroldsappliance

  • Technician
  • Member Since: Nov 2011
  • Posts: 616
  • Country: us
    • Appliance repair
Re: Temperature alarm not working on Whirlpool Model EV161NZTQ freezer
« Reply #3 on: December 07, 2012, 05:57:14 PM »
i'm sure your correct as the sensor clip looks as though it is designed to clip on the evap coil. good luck, let us know. O0

Offline AJ

  • Technician
    Administrator
  • Member Since: Jun 2007
  • Posts: 9591
  • Country: us
    • ApplianceJunk.com - Appliance Repair
Re: Temperature alarm not working on Whirlpool Model EV161NZTQ freezer
« Reply #4 on: December 07, 2012, 07:33:51 PM »
Quote
I got the picture of the freezer alarm from another site, PartsDr.com.   Have to give them the credit for taking the time to pull the part from stock and taking an image of it. :cheers: I have attached it for future reference.

O0

Hope you find our website helpful.

Offline RegUS_PatOff

  • Technician
  • Member Since: Dec 2007
  • Posts: 1410
  • Country: us
Re: Temperature alarm not working on Whirlpool Model EV161NZTQ freezer
« Reply #5 on: December 23, 2012, 01:51:18 PM »
to me, it looks like the Alarm is mounted on the Compressor Pan, to the right of the Compressor
After leaving this Earth, "Do you want the smoking or non-smoking section?"

Offline turbobob

  • VIP Member
  • Member Since: Nov 2012
  • Posts: 7
Re: Temperature alarm not working on Whirlpool Model EV161NZTQ freezer
« Reply #6 on: December 23, 2012, 03:55:26 PM »
Yes, that is the way it looks in the parts diagram, but it is 100% wrong, as nothing is even close to that area other than the compressor, compressor parts and the pan itself.

The front diagram is also 100% wrong when it shows the defrost timer being in the front area, but in reality, it is located in the rear, right vertical panel when viewed front the front of the freezer.

These parts diagrams do NOT give exact locations for the parts, to be sure.  That's why I'm guessing the temperature buzzer is located in the evaporator area.  I'll find out soon when I try it.

Offline RegUS_PatOff

  • Technician
  • Member Since: Dec 2007
  • Posts: 1410
  • Country: us
Re: Temperature alarm not working on Whirlpool Model EV161NZTQ freezer
« Reply #7 on: December 23, 2012, 10:41:51 PM »
Alarm buzzer does not work
and you've heard it work in the past ?
After leaving this Earth, "Do you want the smoking or non-smoking section?"

Offline turbobob

  • VIP Member
  • Member Since: Nov 2012
  • Posts: 7
Re: Temperature alarm not working on Whirlpool Model EV161NZTQ freezer
« Reply #8 on: December 24, 2012, 12:09:06 PM »
Yes, it has worked in the past.  The freezer was involved in a power surge that also damaged the evaporator fan.  I replaced the fan but never noticed what else was in that area, so everything else was put back together. 

Then I noticed the alarm was not working and was mis-led by the parts diagram into thinking it was located in the back by the compressor area.  Nothing is back there that would have the 4 color leads and the thermocouple sensor on it.  Also took a while to get a picture of what the alarm buzzer looked like, so that hindered my search.

That is why I feel it is in the evaporator coil area, because it isn't anyplace else.  I have the part and will eventually take the freezer apart to get to the evaporator coil area, and hopefully it will be there.

Offline RegUS_PatOff

  • Technician
  • Member Since: Dec 2007
  • Posts: 1410
  • Country: us
Re: Temperature alarm not working on Whirlpool Model EV161NZTQ freezer
« Reply #9 on: December 24, 2012, 01:00:56 PM »
... That is why I feel it is in the evaporator coil area
you would think it's "external" so you could hear it ...
After leaving this Earth, "Do you want the smoking or non-smoking section?"

 

Whirlpool bottom freezer model GB2FHDXWS03 problem

Started by brad

Replies: 3
Views: 468
Last post August 16, 2014, 04:44:24 AM
by brad
Video: See if your Whirlpool Ice maker infrared optics control is working.

Started by AJ

Replies: 2
Views: 46873
Last post August 01, 2007, 12:21:37 PM
by AJ
Whirlpool Gold Ice Maker not working- please help

Started by pudge2824

Replies: 6
Views: 34822
Last post March 04, 2008, 10:00:39 PM
by JWWebster
Whirlpool Freezer Intermittant Cooling

Started by TechnicianBrian

Replies: 0
Views: 2248
Last post August 14, 2008, 06:28:49 AM
by TechnicianBrian
Whirlpool icemaker floods freezer

Started by adstocksdale

Replies: 7
Views: 12613
Last post September 08, 2008, 10:18:03 AM
by JWWebster
Whirlpool ice maker stopped working after bucket defrost

Started by stream41

Replies: 23
Views: 8875
Last post December 07, 2012, 12:32:18 PM
by AJ